tisdag 3 februari 2009

Vagnmakare Christian Emmich

Christian Emmich, född 1711, verkade som vagnmakare på Vallgatan i Göteborg i mitten av 1700-talet. Han hade fått utbildning till vagnmakare i Salzburg, men om han också hade sitt ursprung på kontinenten vet vi inte riktigt. År 1765 fick han burskap i Göteborg, som vagnmakarmästare. Året dessförinnan, 1764, hade han gift sig med pigan Hedwig Swarth, och deras första barn, dottern Birgitta, föddes senare samma år. De fick sedan ytterligare tre barn, två pojkar och en flicka. Båda pojkarna dog mycket späda, och troligen blev inte heller dottern Anna Magdalena så gammal. Vid den siste pojkens födelse dog Hedwig i barnsäng, fem år efter giftermålet. Efter detta bestod familjen alltså av Christian och dottern Birgitta, och de bodde kvar på Vallgatan.

Åren gick, och Christian, som mästare, hade troligen hela tiden gesäller och lärlingar vid sin sida, som höll på att lära sig hantverket. År 1783 kom vagnmakargesällen Eric Westring från Stockholm till Göteborg, och blev gesäll under mäster Emmich. Birgitta var då 19 år. Om det verkligen var en romans som uppstod, eller om det mera var ett resonemangsparti, är ju svårt att veta, men tre år senare gifte sig Eric och Birgitta, och Eric tog över vagnmakeriet som färdig mästare. Mäster Emmich var troligen gammal och trött då, och han avled tre år senare, 1786. Eric och Birgitta fick många ättlingar, som gjorde sig bemärkta på olika sätt i staden, men det är en annan historia.

Och nu pågår arbetet att försöka ta reda på Christians ursprung. Var han född i Sverige eller utomlands? Var han kanske född i Sverige av invandrade föräldrar? Och Hedwigs ursprung är inte heller klart. Det fanns många vid denna tid i Göteborg som hette Swarth, Schwartz, Schwarten o likn. Till vem av dessa skulle man kunna koppla Hedwig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar