onsdag 11 februari 2009

Lite om böcker...

För tillfället har jag lite ledigt i släktforskningarbetet under några veckor. Under tiden läser jag en del i en bok som heter Doktor Carlanders Göteborg, av Gudrun Nyberg. Doktor Carlander var stadsläkare i Göteborg under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Han verkar också ha fungerat som många familjers familjeläkare. Carlander förde mycket utförliga journaler, där han även skrev en del om patienternas vardag. Gudrun Nyberg har gått igenom alla dessa journaler och skrivit en, i mitt tycke, högintressant bok. Hon har delat in den i kapitel allt efter olika delar av människornas vardag. Man får således lära sig om mat och dryck, klädesvanor, bostäder, fiske och andra näringar, barnafödsel och uppfödningen av barnen, och mycket mycket annat. Väldigt roligt att läsa, men det är en späckad bok som man inte hastar igenom snabbt.

Jag har också under veckan skaffat en bok, som i sitt original är utgiven 1739, Eric Cederbourgs Göteborg - Den första skildringen av staden Göteborg och de första hundra åren. Den är tack och lov tryckt med vanlig stil, men är trasslig nog att läsa ändå. Det skrivna språket på 1700-talet liknar inte direkt vårt. Det är sirligt och omständigt och meningarna är späckade med bisatser. Den här boken har jag inte hunnit titta så mycket på ännu. Den får ligga framme, så får man ta någon sida i taget. Den är intressant såtillvida att den är skriven så tidigt, i övrigt finns det ju gott om skildringar av Göteborgs historia.

När det gäller Christian Emmich, så har vi upptäckt en felaktighet i en av våra källor. Christian fick burskap i Göteborg redan 1756, vilket framgår av originalhandlingar. I övrigt vet vi dessvärre inte så mycket mera om honom än tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar