onsdag 23 september 2015

Jakten på anmodern Sara AndersdotterFörra veckan hade jag det motigt, när jag i två dagar satt och letade efter Lars Småbergs födelse och föräldrar, utan minsta resultat. I dag har jag varit med om det motsatta. Det är sådana upplevelser som i dag, som gör att man orkar fortsätta, även med det till synes omöjliga.

Nu gällde det en svärdotter till Lars Småberg. Hans son Per Gustaf var gift med en Sara Andersdotter. Med henne blev det tvärstopp redan för något tiotal år sedan, när jag höll på med den här grenen förra gången. I husförhörslängderna för Tunge står hon med födelsedatum, men ingen ort. Vid giftermålet i Tunge 1843 med Per Gustaf står att hon bor i Eckerna, och jag har då noterat att jag inte kunnat hitta henne där. Nu tänkte jag att detta får jag nog kolla upp igen, så jag kollade Eckerna, och visst fanns hon där! Obegripligt hur jag kunnat missa det! Men det hela var ju inte löst i och med detta.

Här stod nu att hon flyttat från Göteborg 1842. Jag chansade på Domkyrkoförsamlingens register över flyttlängder, och fick napp omedelbart. En Sara Andersdotter med rätt födelsedatum stod där flyttad 1842 till Skepplanda, som är moderförsamling till Tunge. Det verkade ju rätt. Här stod även en födelseort på denna Sara, nämligen Säve. Någon inflyttning till Domkyrkoförsamlingen gick inte att hitta. Då gick jag raskt till Säve för att söka upp födelsen, bara för att finna att födelsebok inte fanns för hennes födelseår 1817. Då kliar man sig i huvet och tänker att någon utflyttning till Göteborg kanske kan hittas. Nej, inga flyttlängder heller för de möjliga åren. Det visar sig att många kyrkböcker i Säve brunnit upp. Där står jag nu med en Sara Andersdotter, född i Säve, har bott i Göteborgs Domkyrkoförsamling, och flyttat därifrån till Skepplanda. Hur vet jag att detta är rätt Sara Andersdotter?

Nu var det i alla fall så att det fanns husförhörslängder i Säve för åren kring hennes födelse. Det kändes lämpligt att leta igenom en sådan, för att leta efter en Sara född 21/9 1817 med en far som hette Anders. Till min stora glädje och häpnad hittade jag ganska raskt en sådan. Fader var kyrkväktaren Anders Simonsson. Denna familj kunde jag nu följa fram till 1825, då det plötsligt var ett glapp i husförhörslängderna fram till 1840. I husförhörslängden för 1840 fanns Anders Simonsson kvar, men givetvis hade då dottern Sara lämnat hemmet. Dags att klia sig i huvet igen. Jag måste ju hitta en koppling mellan den här Sara och Per Gustaf Småberg.

Jag följde Anders Simonsson framåt ett tag, men plötsligt stod han inte med längre, och ingen anteckning fanns om död eller flyttning. Mitt nästa drag blev då att söka efter en bouppteckning efter Anders Simonsson. Nu hade jag framgång igen, och hittade snabbt denna. Där framgick att han avlidit 1850. Nu var det då lite spännande att se vilka arvingar han hade.

”…samt den med förra hustrun Britta Jonsdotter sammanavlade dottern Sara, gift med Båtsmannen Gustaf Småberg från Skepplanda…”

Där slöts äntligen cirkeln. Med en djup suck av tillfredsställelse lämnade jag nu datorn för en stund och gick med lätta steg ut med hunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar