tisdag 1 september 2015

Spridande av felaktiga släktträd på internetDen lilla sommar som varit är förbi, och kanske kan det eventuellt innebära mer tid för släktforskning. Man får väl se. I alla fall satte jag mig i går vid datorn, och halkade in på mormors mor Albertina Gustafsdotter. Det var inte alls planerat, men jag hade råkat hitta ett annat släktträd på Ancestry, där hon förekom. Jag blev då väldigt intresserad, eftersom där fanns anor bakåt, som jag inte hade. Jag hade fastnat på Albertinas farmor Stina Persdotter, vars ursprung jag inte hittat. I detta släktträd på Ancestry fanns nu två generationer till, och det är klart att jag blev nyfiken på detta.

Jag blev genast något misstänksam, eftersom denna Stina Persdotter skulle vara född i Örebrotrakten. Enligt min erfarenhet var det inte så vanligt kring 1800 att man flyttade så långt. Särskilt inte som kvinna. Män var lite mer rörliga, och i synnerhet hantverkare på gesällvandring, men i detta fallet var jag skeptisk.

Den "falska" Stina Persdotter, född i Hidinge, Örebro län 13 december 1783


Efter en hel dags mödosamt tragglande i de olika källorna, kunde jag konstatera att detta var ytterligare ett i raden av ”falska” släktträd på Ancestry. Och åter förvånas jag över att man som släktforskare inte bryr sig om att man har helt fel anfäder i sitt träd. Är man noggrann och följer personerna genom livet i de källor som finns, så behöver inte dessa fel uppstå. I fallet med Stina visade det sig nu möjligt att följa henne från föräldrahemmet i Undenäs, via vigsel med Lars Småberg, och vidare via Lyrestad till Tunge, där familjen sedan blev kvar. En flyttattest, tillgänglig genom utmärkta Arkiv Digital, blev den sista länken i kedjan, som bekräftade att detta var rätt Stina. 

Den rätta Stina Persdotter, född i Undenäs, Skaraborgs län 13 februari 1783


Ja, jag startar alltså hösten lite negativt med att gnälla, men jag tycker det är oerhört irriterande med dessa slarv, som man ogenerat lägger ut till allmän beskådan. Säkert är det felaktiga trädet redan kopierat av massor av personer, som är glada över att deras träd växer, utan att de behöver anstränga sig. Nu är det väl inte så mycket idé att irritera sig, för detta fenomen kommer bara att fortsätta, och man får leva med det. Skulle dock vara intressant att veta hur man kommit fram till denna Stina som föddes i Hidinge, Örebro län! Var finns kopplingen?

I övrigt kunde jag konstatera att flera av släktgrenarna var kopierade från mitt eget släktregister, utan angivande av källa. Även mitt eget namn fanns där, illustrerat av en högst personlig släkttavla, som jag gjorde till mina barn förra julen. Det är heller ingen idé att irritera sig över, men det är fortfarande lite svårt att vänja sig vid.

Nu ser antavlan ut så här, för mormors mor Albertina


Tack vare detta kom jag i alla fall en bit vidare med Albertinas anor, och det var tillfredsställande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar