onsdag 22 januari 2014

Josef Modin, ett av många människoöden


Andreas Tysk har jag tidigare skrivit om, bl a i samband med vår släktforskarresa förra året. Nu följer jag hans ättlingar, och har fastnat i ett människoöde, ett av alla dessa som ter sig så tragiska, i varje fall med våra nutida ögon. Jag blir ibland förvånad över vilken bra bild man får av människornas öden, genom att "bara" läsa kyrkböcker. Egentligen är det ju mest namn och datum som står där, men dessa kan ganska lätt sammanfogas till en livsbeskrivning, som den här, om man bara har den minsta gnutta fantasi.

Josef Modin var barnbarns barnbarns barn till Andreas Tysk. Han föddes i Stockholm 1824. Han gick en militär bana, och var artillerikonstapel. Som sådan flyttade han till Härnösand, och där gifte han sig 1859 med Elisabeth Ulrika Gullström. Parets första barn, Anna Ulrika, levde i fyra månader. Året därpå fick de tvillingar, två flickor, varav den ena var dödfödd, och den andra, även hon med namnet Anna Ulrika, dog efter knappt ett år. Efter två år utan barn får paret så ytterligare en dotter, Sofia Ulrika Josefina. När denna flicka är 1½ år föds ytterligare ett barn, en son vid namn Knut Simon Theodor. Nu finns för första gången två barn i familjen. Denna glädje varar dock inte länge, för ett halvår senare dör Sofia Ulrika Josefina. Efter ytterligare ett halvår dör sonen Knut Simon Theodor, vid ett års ålder. Nu är det åter barnlöst i hemmet, men hustrun är gravid, och föder efter några månader det första barn som skulle nå vuxen ålder, sonen Frans Johan Emanuel. Efter ytterligare ca 2½ år föds parets sista barn, tvillingpojkarna Per August Helmer och Knut Axel Wilhelm.Av dessa dör den förstnämnde efter två månader, men Knut Axel Wilhelm blir det andra av barnen som uppnår vuxen ålder. Tvillingarna föds 1870, och familjen får nu leva som tvåbarnsfamilj under några år, och med minnet av de fem barn man förlorat i mycket späd ålder.

När pojkarna är 13 resp 10 år blir modern sjuk i lungsot, och dör. Det som sedan sker har jag ingen bra förklaring till. Fyra månader efter hustruns död tar Josef Modin livet av sig. Följande anteckning står i dödboken: ” Tagit lifvet af sig genom hängning.
Fans hängande död i Brudsjö skog af Säbrå Sn enl uppgift af vederb. Länsman till Kon. Befalln.”  Om det tidigare funnits föräldrar utan barn, så fanns det nu alltså två barn utan föräldrar. Varför tog Josef livet av sig, trots att han hade två pojkar, som ännu måste betraktas som barn? Var det de många förlusterna av barn som gjort honom så sårbar, att han inte klarade av att mista även hustrun? Ja, man kan ha många funderingar.

De båda pojkarna återfinns sedan hos en trädgårdsmästare Per Gustaf Modin, och jag har inte fått klarhet i om han var en släkting eller inte. Frans Johan Emanuel blir bagare, gifter sig så småningom, får inga egna barn, men två fostersöner. Knut Axel Wilhelm emigrerar till Amerika, och jag vet inget om hans vidare öden där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar