tisdag 23 juli 2013

En solig vacker julidag...


Den 6 juli var dagen för släktmötet i Skogsnäs. Ättlingar till soldat Ny skulle komma och titta på stället de härstammade från. Vi hade en förhandsinformation om att cirka 10 personer skulle komma. När de två första bilarna dök upp, så tänkte vi därför att de 10 gästerna var på plats. Sedan häpnade vi mer och mer, för det kom en bil till, och en bil till etc. tills vi tappade räkningen. Gräsmattan vimlade plötsligt av människor i alla åldrar, solen sken, och allt var fantastiskt festligt och roligt. Att det var så stort intresse för att få denna kontakt med sina rötter känns särskilt glädjande för en släktforskare som jag.

Det blev förstås mycket prat om soldaten Sven Jonas Ny, och olika anteckningar kom fram, angående släktskapet med hans första barn Ester Sofia, som så vitt vi förstår såg dagens ljus någonstans i denna stuga. Vi gissade på rummet. Den äldsta av gästerna var barnbarn till Ester Sofia, och det får man ju säga är ett väldigt nära släktskap.

Ja, detta var en rolig dag, och den blev extra festlig genom vädergudarnas försorg. Det fikades och pratades och gicks husesyn, under ca 1½ timma. Vi såg till att få bilder på hela församlingen utanför huset, och med hjälp av dessa kunde vi räkna att det var 19 personer som besökt oss och dessutom en hund. Jag hoppas att de fick en fin fortsättning på sin släkthelg.

Lilla Unni två år, som var orsak till allt detta genom att hon behövde vägas för två år sedan, hon var förstås med och fick hälsa på alla, men förstod nog inte riktigt sin roll i det hela. För min egen del så kommer nog framtida besök i Skogsnäs att ännu mer förknippas med tankar på dem som tidigare bott i denna stuga och framlevt sin strävsamma vardag där.  

Nitton glada släktingar till Sven Jonas Ny samlade utanför hans gamla soldattorp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar