onsdag 7 oktober 2009

Wilhelmina Fager, född Hillberg

Jag har tidigare skrivit om Anders Wilhelm Hillberg och hans många ättlingar i Rönnäng. Anders Wilhelm var bror till min morfars morfar Abraham Hillberg och de var födda och uppvuxna i Marstrand. De hade bland sina många syskon även en syster Maria Wilhelmina, troligen kallad Wilhelmina.

Wilhelmina gifte sig 1844 i Marstrand med skräddaren och 2:e konstapeln vid Göta Artilleriregemente Jacob Fager. De fick ett antal barn, men endast två döttrar och en son nådde vuxen ålder. Familjen utflyttade 1857 till Göteborgs Garnisonsförsamling, Tygstatskompaniet, där de bodde kvar till 1883. Där finns antecknat att Jacob Fager 1875 ansöker om att få övergå till Metodistkyrkan, vilket tydligen beviljades. År 1883 flyttade paret till Domkyrkoförsamlingen. Wilhelmina Fager, född Hillberg, avled där 1888 och dödsorsak finns inte angiven i dödboken.

En av de överlevande döttrarna var Margretha Charlotta Fager, född 1849. Hon gifte sig 1872 med August Andersson Bach. Han ändrade sedan sitt namn till August Bach Helander. Orsaken till detta vet jag inte. Detta par fick åtminstone tre barn, alla med efternamnet Helander. Hilma Teresia Helander föddes 1872, och dog ogift 1953. Selma Augusta Helander föddes 1877 och dog ogift 1950. Deras bror Herbert Viktor Helander föddes 1883. Han gifte sig 1907 med Lilly Andersson, och dog som änkeman 1974. Jag vet än så länge inte om paret hade några barn, men sannolikt var det väl så. Margretha Charlotta och August levde ännu 1900.

Andra överlevande dottern var Albertina Wilhelmina Fager, född 1852. Hon gifte sig 1879 med styckjunkaren Hilmer Bernhard Dahlgren, och 1880 föddes dottern Harriet Dahlgren. De fick inga fler barn, och 1884 avled styckjunkare Dahlgren. Albertina Wilhelmina och dottern Harriet bodde sedan tillsammans med hennes pappa Jacob Fager, som tycks ha blivit ganska gammal. De bodde då i Domkyrkoförsamlingen, 2:a Roten nr 97, med adress Sörliden 29. Både Jacob Fager och dottern Albertina Wilhelmina levde ännu 1900. Harriet Dahlgren dog ogift i Strömstad 1963.

Jag gjorde en reflektion när jag läste husförhörslängden över Sörliden 29. Det är helt otroligt hur många människor som var bokförda på en och samma adress. Det är sida upp och sida ner i boken, på samma hus. Antingen var husen väldigt stora, eller så bodde man helt otroligt trångt! Troligen var bostäderna väldigt små, kanske bara ett rum med någon kokmöjlighet för en hel familj. Jag känner att jag måste ta reda på mer om detta med hur "vanligt" folk bodde i Göteborg på 1800-talet.

Sörliden (Södra Liden) 29 var beläget emellan Stora och Lilla Otterhällan, nära Kungsgatan och Kaserntorget. Just den delen av Kungsgatan kallades även Hästbacken, enligt en karta från 1872.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar