torsdag 30 juli 2009

Framgångar och motgångar i släktforskningen

Efter ett långt uppehåll, har jag denna veckan gjort ett ryck med släktforskningen igen. Det har blivit fyra dagar med hårt slit och mycket långsamma och tröga resultat. Jag började redan så smått för någon månad sedan att kartlägga syskonen till morfars farmors far Johannes Larsson, född 1781 i Horred, men kom inte så långt innan det blev andra sommaraktiviteter som tog över. Efter hårt arbete och mycket tur, är denna familj nu klar. Det visar sig då att alla de tre systrarna till denne Johannes gifte sig med soldater. De bar namnen Palm, Klar och Fröjd. Brodern Bengt blev själv soldat, under namnet Lek.

Det första jag körde fast på var systern Anna, gift med soldaten Helge Klar. Som så ofta sker, så försvann de bara ur kyrkböckerna, i detta fall Öxabäcks församling, utan anteckning om vart de flyttat. Man sliter sitt hår vid dessa tillfällen! Jag fick då den desperata ingivelsen att googla på Helge Klar. Och vad hittar jag? En hel amerikansk hemsida med en släktutredning, där Helge Klar med hustru Anna ingår! Tala om att åka berg-och dalbana mellan hopp och förtvivlan i denna verksamhet! Ja, detta ledde i sin tur till en mailväxling med en trevlig kvinna i Kanada, vid namn June Rhodes. Det visade sig att flera av ättlingarna till Anna och Helge hade emigrerat, och därigenom fanns de med i Junes släktutredning. Själv var hon mycket avlägset släkt med dem, men det gjorde ju ingenting för min del. Jag fick mängder av information även om de kvarvarande släktingarna i Sverige. Det här gick alltså väldigt lätt sedan jag väl gjort min googling.

Värre var det med systern Kerstin. Henne tappade jag också bort helt. Där har jag verkligen fått slita, och haft sån där egendomlig tur ibland. Jag var dock nära att ge upp flera gånger på vägen, men konstigt nog så gör man ändå inte det. Efter ett litet tag så sätter man igång igen. För några dagar sedan blev jag väldigt uppåt och hoppfull när jag äntligen lyckats lista ut att hon gift sig med trumslagaren Anders Fröjd, och att dessa flyttat till Kungsäters församling. Men då händer ju samma sak igen, de bara stryks ur kyrkboken, utan angivande av vart de flyttat. Jag konsulterade då soldatregistret, som tillkommit genom släktforskarföreningen DIS (datorhjälp i släktforskningen). Där har jag fått hjälp många gånger tidigare. Då ser jag att Anders Fröjd, varit trumslagare dels för Kungsäter, men även för Grimmared Klockaregården i Grimmareds församling. Glad i hågen går man dit, bara för att finna att de inte finns där. Totalstopp igen! Här hjälpte dessvärre inte Google. Sån tur har man nog bara en gång. Ett annat halmstrå brukar kunna vara Anbytarforum. Jag slängde in en fråga där, om familjen, och hade redan samma dag svar. De hade flyttat till Grimmareds församling, men inte till Klockaregården, utan till något som hette Rävakulla. En hjälpsam man med tillgång till en cd-skiva över alla födda i Marks härad under vissa år, hjälpte mig med detta. Så äntligen blev även Kerstins öde klarlagt. Den där skivan bör jag nog för övrigt införskaffa.

Med övriga syskon har det gått lättare. Susanna gifte sig med soldaten Hans Palm och blev kvar i Horred. Peter gifte sig med en äldre änka och fick inga barn. Brodern Bengt Lek var soldat i Berghems församling, gift och med många barn. Brodern Carl var ungkarl och "bräcklig" under många år. Det anges även att han hade venerisk smitta. Han bodde kvar med sin styvmor tills han dog vid 44 års ålder. Den ende som återstår är brodern Anders, som flyttade till Göteborg. Jag har inte lyckats hitta honom där, men hoppas på Anbytarforum där också.

Tycker ändå att jag kan pusta ut, vad gäller denna familj, som var en av de trögare att få grepp om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar