lördag 24 januari 2009

Carl Rickard Hillberg, m m

Det har gått trögt och långsamt att pussla ihop bilden av denna familj Hillberg från Marstrand. Jag hade räknat med att vara klar denna veckan, men så blev det inte. Detta får jag skylla på den tidens präster i Marstrand, som inte var så ordentliga med sina noteringar i kyrkböckerna. Det har varit rent hopplöst tidvis, att följa personerna genom livet. Flyttningar noteras inte, utan plöstligt är en person bara försvunnen. Vill man ta upp spåret igen, så blir det att sitta och lusläsa varenda sida i boken, tills man i bästa fall hittar personen igen. Tyvärr gör man inte det med alla, utan man får motvilligt lämna dem åt sitt öde, åtminstone tills vidare. Och den där lusläsningen tar enorm tid, och är heller inte den roligaste delen av släktforskningen.

Men det finns positiva saker att notera också. Min förfader Abrahams (morfars morfars) betydligt yngre bror Anders Wilhelm, har jag lyckats följa, och även en av hans söner, och dennes ättlingar. Anders Wilhelms son Carl Rickard flyttade till Tjörnekalv, Rönnängs församling, och gifte sig där med änkan Albertina Ingemarsdotter. De fick två söner och en dotter, och alla dessa bildade stora familjer. I Rönnängs församling fanns år 1900 endast ett hushåll med namnet Hillberg, och det var Carl Rickards familj. År 1980 fanns 14 personer, fördelade på 6 hushåll, med detta namn, med postadressen Rönnäng. I dagsläget är antalet personer med postadress Rönnäng uppe i 29. Då får man ju förmoda att en stor del av ättlingarna flyttat iväg till andra orter i Västsverige, eller landet i övrigt. Jag hittar två personer som jag direkt kan härleda till Carl Rickard, och kanske kommer jag att ta kontakt med dessa så småningom. Troligtvis kommer jag att hitta fler säkra ättlingar, eftersom jag inte hunnit riktigt färdigt med denna kartläggning. En stor fördel med Rönnängs församling är att de har kyrkböcker en bit in på 1900-talet, tillgängliga på AD Online, som jag använder. De böckerna är lättlästa, och ganska ordentligt förda.

Jag ska också försöka skaffa mig lite mer kunskaper som Marstrand med omnejd, för att förstå hur dessa människor hade det. Det jag hittills vet är att sillfisket hade en blomstringstid under senare hälften av 1700-talet, men att sillen försvann ganska plötsligt några år in på 1800-talet. Detta har förstås haft en enorm betydelse för Marstrands situation under dessa olika perioder.

Bilden ovan föreställer Marstrand, troligtvis i mitten av 1800-talet.

1 kommentar:

  1. Carl Richard Hillberg var min farfars far.Min pappa hette Kurt Hillberg f.1918 och Farfar hette Charles Hillberg f. 1891 och de båda levde och dog på Tjörnekalv.
    Spännande med släkthistoria. Jag håller på att förstå var mina släktingar Lizzie och Ebbas mamma hette.De var pappa Kurts halvkusiner.Men lyckas inte .
    mvh Kerstin Hillberg

    SvaraRadera