torsdag 21 september 2017

Besök från AmerikaEfter besöket i Mariestad blev det snabbt ett långt sommarlov i släktforskningen. Sommaren har varit fylld av diverse aktiviteter, som fjällsemester, husvagnsresa och umgänge med familj, släkt och vänner. Dessemellan lite av det nödvändigaste när det gäller hem och trädgård. September månad har dominerats av en rolig händelse, som jag tänkte skriva lite om nu. Det kanske kan göra att jag kommer igång lite med både släktforskning och bloggskrivande igen.

Sedan någon gång i våras har ett besök av amerikanska släktingar till mina barn, varit planerat till just denna septembermånad. Och nu var det alltså dags. Ålderman i denna besökande skara var Paul Nelson, 82 år, och kusin till mina barns farfar. Tillsammans med honom kom även hans son Ted Nelson, med fru och tre söner. Paul reste ensam och kom direkt till detta besök i Småland, medan övriga varit på en längre europaresa och kom från Köpenhamn. Samtliga inkvarterades hos Torgil Toft i Växjö, där jag också anslöt om dagarna. Som en förberedelse hade jag ägnat mig åt lite forskning kring Pauls småländska rötter. När det gäller hans far, så visste jag redan det mesta. Däremot var hans mor okänd för mig, och där fick jag lära känna en ny stor familj och en del av dess öde.

Pauls far Enoch Nilsson var bror till mina barns farfars mor Kristina Nilsdotter, gift Toft. Familjen levde under senare år i Västra Torsås församling, Kronobergs län, där de yngre barnen, inklusive Enoch, var födda. Kristina var äldst i syskonskaran. Fadern i familjen beskrivs som sträng och fordrande, och han ville att barnen skulle se till att få det materiellt bra. När Kristina träffade soldatsonen Salomon Toft, och ville gifta sig med honom, satte sig fadern helt på tvären. Kristina trotsade sin far, och mer eller mindre rymde hemifrån, och gifte sig med Salomon. I efterhand mjuknade fadern, och accepterade dotterns val, eftersom Salomon blev en ansedd man i bygden. Han hade t ex fått gå på folkhögskola, som ett slags muta av sin far, för att han inte skulle resa till Amerika, och därigenom kunde han hjälpa bönderna i trakten, med diverse skrivgöromål, deklarationer och annat.

Av de 7 barn som uppnådde vuxen ålder, var det bara Kristina och Enoch som bildade familjer. En syster till dessa dog i spanskan 1918, och resterande fyra bröder bodde kvar i föräldrahemmet, tre av dem ogifta hela livet. Vad som förde Enoch till Amerika har jag faktiskt glömt att fråga, men hur som helst så emigrerade han 1923, 19 år gammal. Det fanns många i bygden som gjorde detsamma, så inspiration saknades nog inte. Det gick bra för Enoch i Amerika, och han slutade sina dagar som välbeställd farmer i Aurelia, Iowa, 1999.

Enligt en folkräkning i USA bodde Enoch år 1930 hos en familj Oscar Gustafson, där han troligen var anställd i jordbruket. Kanske var det på så sätt han kom att träffa Oscars syster Marie, som han senare gifte sig med. Marie var också född i Västra Torsås församling, men det är oklart hur mycket de kände varandra före emigrationen. Marie hade emigrerat redan som barn 1919, med sin mor och en bror. Enoch Nelson och Marie gifte sig 1934 och blev föräldrar till Paul och hans syster Carolyn. Carolyn med familj var på Sverigebesök en gång på 80-talet, så dem har jag också träffat. Även Paul med familj var här på 80-talet, så detta var vårt andra möte.

En dag av detta septemberbesök ägnades åt besök i Enochs hemtrakt. Vi samlades med några fler släktingar i Kristina och Salomon Tofts gamla hem, som fortfarande finns kvar i släkten. Vi besökte också gården där Enoch var född, och besökte kyrkan och några gravar där. Tre av Enochs bröder, de som aldrig lämnade föräldrahemmet, ligger begravda där, i samma grav. En annan dag ägnades åt ”släktprat”. Vid besöket i Västra Torsås fick Paul motta en bunt med gamla papper och brev, av en ännu äldre släkting. Med dessa som utgångspunkt fick vi en mer levande bild av Enoch Nilsson och hans liv i Sverige i ungdomen. Det var lätt att prata med Paul om allt detta, och han har själv ett brinnande intresse för sina föräldrars historia. Timmarna rann iväg snabbt.

När det gäller Pauls mor Marie Gustafsdotter, eller Gustafson, som hon sedan kom att heta, så hade jag som sagt före detta besök forskat en del kring hennes familjehistoria, och den är rätt omfattande. Jag återkommer till den i ett särskilt inlägg. 

Här är hela sällskapet, svenskar och amerikaner om varandra. Paul Nelson i högsätet i fåtöljen. Foto: Torgil Toft

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar