måndag 24 oktober 2016

Anmodern Sara Andersdotter, fortsättning.Det har varit lång stiltje både vad gäller blogg och släktforskning. På sommaren händer mycket andra saker, och i höst har det varit väldigt trögt att komma igång. För ca två veckor sedan tog jag dock tag i tråden Sara Andersdotters familj. Det var henne jag hade sådan tur att hitta i Säve, efter att jag tidigare hade gett upp om att hitta henne.

Att kartlägga denna familj är verkligen en prövning, eftersom så många kyrkböcker brunnit i Säve. Husförhörslängder finns från 1795, men de är röriga och svåra att bygga någon forskning på. Därför var det bra att jag nu hade tagit det där årsabonnemanget på SVAR, så att jag hade mantalslängderna att komplettera med. Födelse-, vigsel- och dödböcker finns inte alls före 1821. Jag har nu gett mig i kast med att försöka kartlägga Saras far Anders Simonsson och hans familj.

Anders är barn nummer 2 av 6 till Simon Olsson och Ingegerd Olsdotter i Kyrkeby Bergsgård i Säve. Anders Simonsson föddes 1787. När han första gången nämns vid namn i mantalslängden 1803, står han som skattebefriad, och detta fortsätter så långt jag följt mantalslängderna, till 1809. Orsaken uppges vara att han är bräcklig, krympling, och liknande benämningar. Nu kan ju inte detta handikapp ha varit alltför svårt, eftersom Anders så småningom bildar familj, och får bl a dottern Sara. Han blir dessutom kyrkväktare, vilket förutsätter att han har en viss status i församlingen. Skattebefriad var han i alla fall, under några år i ungdomen.

Anders gifte sig ca 1816 med Börta (eller möjligen Brita) Jonasdotter, och min anmoder Sara föddes året därefter, 1817. Paret fick sedan sonen Olof 1820, och strax därefter verkar modern ha avlidit. Husförhörslängderna ger inga exakta uppgifter om tidpunkter för dödsfall. Även denna son Olof, verkar ha avlidit inom några få år. Anders gifter sedan om sig med Brita Hansdotter, och de får sonen Olof 1825 och dottern Johanna 1828. Dessa är således halvsyskon till min Sara.

Anders Simonsson dog 1850 i Kyrkeby Bergsgård i Säve, där han bott hela sitt liv. Han blev 63 år gammal, och någon dödsorsak anges inte i dödboken. Hustru nummer två överlevde honom med 11 år. 2 kommentarer:

 1. Hej! Jag stötte på det här inlägget av en slump när jag sökte efter viss information. Jag vet inte om du känner till den välkände Säveforskaren Anna Stina Karlsson, vars släktforskning bevarats till eftervärlden av den lokala hembygdsföreningen? Jag har tillgång till den via usb, och skulle kunna peka dig vidare åt rätt håll vad gäller Anders Simonssons anor, om du är intresserad. /Johannes

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig var det också en slump att jag hittade din kommentar. Jag inser att jag inte är alltför flitig att kolla kommentarerna. Jag kan inte påminna mig att jag stött på denna Säveforskare. Självklart är jag intresserad av allt som rör mina och därmed Anders Simonssons anor! Jag är ytterst tacksam för alla tips! Skriv gärna via min e-post gunnel.toft@telia.com.
   Hälsningar Gunnel

   Radera