fredag 20 maj 2016

En av de "omöjliga" gåtorna är löstEfter att jag skrivit föregående inlägg i mars började det hända lite saker. Det blev inte alls stopp vad gäller Lars Lundgren, och det blev verkligen ett årsabonnemang på SVAR. Det som hände var att jag återigen, för vilken gång i ordningen vet jag inte, slängde ut en fråga på facebookgruppen Släktforskning. Tydligen skedde det nu just vid rätt tidpunkt. Tre olika personer nappade på frågan, och jag hade en lördagsmorgon med hög puls och intensivt kommunicerande med två av dessa personer. En skillnad mot tidigare var att jag nu kunde precisera min fråga något, eftersom jag kommit fram till att Lars hade en mycket nära relation till en Olof Lundgren och dennes hustru Inga Stierman, samt deras barn.

Den som gav mig mest ledtrådar var Boris Örnhäll, som jag hade kontakt med redan för för tio år sedan, men vi kom då ingen vart med Lars. Med ledtrådarna från Boris, och även de andra två, kunde jag börja lägga ett pussel, och vet nu med 99 % sannolikhet vilka som är Lars Lundgrens föräldrar. Jag har också en bild av hur hans liv såg ut från 20-årsåldern och fram till dess han gifte sig med Anna Jonsdotter Radde. Pusslet har jag lagt med hjälp av militära källor och mantalslängder i SVAR.

Enligt vad jag nu är nästan säker på, så föddes Lars i Romelanda församling (som saknar födelseböcker för tiden) som son till Evert Lundgren och Annika Bengtsdotter. Evert Lundgren, född 1694, var bror till ovannämnde Olof. Evert Lundgren avled 1738 och hustrun sannolikt tidigare. Lars och hans syskon var alltså föräldralösa, och min tanke är att de kan ha tagits om hand av Olofs familj.

Evert och Olof var söner till Anund Andersson Lundgren, född omkring 1663, och hans hustru Margareta Olofsdotter. Anund Andersson Lundgren är bror till den Olof Lundgren som  nämndes i mailet jag berättade om i föregående inlägg, han som alltså var gift med Märta Sofia Gyllenhaal. Det låter precis lika rörigt som det är med alla dessa olika Lundgrenar, varav flera heter Olof.

Om vi återgår till Lars själv, så återfinns han i de militära källorna som dragon, korpral och slutligen sergeant vid Bohusläns dragonregemente, ungefärligen mellan åren 1742 och 1757. Han är antecknad för Källsby i Jörlanda, vilket just är där som farbrodern Olof Lundgren med familj bor. Själv bor han dock de sista av dessa år i Harestads församling. 1757 får han avsked och flyttar till Sankt Peders församling. Han är ju då bara 35 år, så jag funderar över vad han sedan levde av. I alla fall gifter han sig med Anna Jonsdotter Radde 1762, och efter hennes bortgång gifter han sig med en ”jungfru Maria Margreta Lundgren från Wästra Heden”. Sedan jag nu lagt detta pussel, ser jag att denna hustru är hans kusin, dotter till hans farbror Olof Lundgren.

Nu finns det ytterligare ett antal trådar att dra i vad gäller denna släkt, men för tillfället är jag nöjd med att bilden klarnat kring Lars ursprung och hans livshistoria. 

Farmors anor

1 kommentar:

  1. Hej! Med väldigt oregelbunda intervaller (därför denna väldigt sena kommentar) försöker jag hitta Inga Beata Lundgren, enligt senare hfl född 1777-03-24 i Jörlanda. Jag hittar henne inte där, men du kanske sett henne? För mig dyker hon upp som änka 1813 när hon gifter sig med Sven Kjellberg i Uddevalla. Innan dess intet! Vill gärna hitta hennes föräldrar, och första mannen hade också varit kul. Hälsningar Johnny Kjellberg

    SvaraRadera