onsdag 25 november 2009

Gener från Tartariet?

Efter att hemsidan nu varit ute till beskådande en tid, så har jag fått kunskap om en del felaktigheter i släktregistret, både bagatellartade och mera allvarliga. Några har hört av sig om sådant, och en del har jag upptäckt själv. Nu har jag rättat till alla fel som jag hittills upptäckt, och även justerat lite i noteringar och källhänvisningar. I går hjälpte Jenny mig att lägga ut det rättade släktregistret, och det känns väldigt skönt att det är gjort. I övrigt kommer nog förbättringar av själva sidan att ske i ganska långsam takt. Huvudsaken är ändå att själva släktregistret finns där, och att det är så korrekt som möjligt.

Nu fick jag också möjlighet att lägga till de senaste forskningsresultaten från Marstrand. Morfars mormors föräldrar var Lars Ekman och Anna Christina Inland. Lars Ekmans mor visar sig härstamma från en Alexander Wassgren, benämnd som bl a ostindiefarare. Han uppges född i Tartariet ca 1719. Jag är inte helt säker på var det ligger, men en stunds googling ger vid handen att det bör vara i området Kina-Ryssland-Mongoliet. Om du som läser detta vet något mer, så berätta gärna för mig om Tartariet. Den här Alexander kan ju inte gärna ha hetat Wassgren från födseln. Det står i Marstrands kyrkböcker att han antagit den kristna läran i Wasa. Alltså kom han via Finland. Vid något tillfälle stavas hans namn Wasgren, och jag funderar därför på om han kan ha fått detta namn av staden Wasa, bara för att ha något svenskklingande efternamn. Som vanligt får man fantisera lite, utifrån de knapphändiga säkra uppgifterna. Alexander benämns som fiskare och ostindiefarare, och frågan är om han kan ha kommit till Skandinavien med någon båt. Han verkar sedan fortsätta att vara till sjöss, och får endast ett barn, dottern Jacobina född 1752 i Marstrand. Alexander dör i Marstrand 1779. Jacobina fick sex barn, varav endast två nådde vuxen ålder. Ett av dem var Lars Ekman, morfars mormors far.

Detta med Wassgren från Wasa och Tartariet känns spännande, och jag hoppas kunna gräva mer i denna persons bakgrund så måningom. Kanske har man då lite "tattarblod" i ådrorna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar