lördag 18 januari 2025

Olaus Svensson och jakten på hans ursprung


Det var väldigt länge sedan jag skrev något här. Men nu kommer ett långt inlägg, Jag vet heller inte om det är begripligt, för jag blir lite snurrig när jag tänker på detta, och undrar om jag missat några viktiga ledtrådar, för att lösa gåtan slutgiltigt. Eller är den redan löst genom nedanstående utredning?

Jag har börjat gå igenom mitt släktregister i jakt på punkter där det tagit stopp, och där jag tidigare inte kommit vidare, eller stannat av någon annan anledning. I denna min jakt på sådana punkter, hamnade jag för en tid sedan på Olaus Svensson, timmerman i Majorna, Göteborg, och min farmors morfars far. Han gifte sig 1799 i Göteborgs Domkyrkoförsamling med Johanna Ternberg, skomakardotter från Borås. Och efter den dagen är de båda och deras familj väl kartlagda under resten av sina liv. Olaus har yrket timmerman eller varvstimmerman under hela sin återstående livstid. Familjen flyttar tidigt till Mariebergs församling, som senare bytte namn till Karl Johans församling, och där blev de kvar resten av livet. Deras son Sven Jakob, farmors morfar, bodde kvar i samma fastighet och bildade familj där. Men varifrån kom Olaus, och vilka var hans föräldrar?

Det gäller alltså först att hitta hans inflyttning till Göteborgs Domkyrkoförsamling. Vid denna tid var det massinflyttning till Göteborg från hela Västsverige, och kyrkböckerna är därefter. En fördel med några av göteborgsförsamlingarna är dock att de har maskinskrivna register som skannats. Domkyrkoförsamlingen är en av dessa. Jag har nog tittat i registren tidigare, efter Olaus, men inte ansett mig ha hittat honom. Nu tänkte jag lite bredare, och utgick från att han lika väl kan vara inskriven som Olof. Jag börjar leta efter en Olaus/Olof Svensson, inflyttad under de närmaste åren före giftermålet 1799. Det visar sig finnas endast en Olof Svensson och ingen Olaus Svensson. Nu är dock problemet att själva kyrkböckerna är ganska kaotiska. Den Olof Svensson jag hittar i registret står inte i inflyttningslängden, men det finns däremot en flyttattest skannad. Så hur kan man vara säker på att det inte finns några fler Olaus/Olof som flyttat in under den här aktuella perioden, några som man missat att skriva in? Och det har jag fortfarande inget svar på.

Jag bestämde mig dock för att närmare studera den Olof Svensson jag hittat, och som hade flyttattest. Attesten är utfärdad i Marums pastorat, och berättar att denna Olof är född 1776 i Vinköls församling, Marums pastorat, i Skaraborgs län. Attesten är utfärdad den 10 augusti 1795. Olof är till levernet ärlig och till äktenskap ledig. Men är det denna Olof, som under namnet Olaus bildar familj med Johanna Ternberg? Jag började titta på Olaus och Johannas barns födelser, för att se om det fanns några ledtrådar bland faddrarna. Första barnet Birgitta Christina föds 1800 i Domkyrkoförsamlingen. Det finns två manliga och tre kvinnliga faddrar. Av dessa var det främst två som fångade mitt intresse. Det var timmerman Bengt Winqvist och hustrun Sara Svensdotter. Den förre hade ett taget namn som skulle kunna kopplas till Vinköl. Den senare skulle, utifrån sitt patronymikon, kunna vara en syster till Olaus/Olof. Lösa antaganden, men ändå började det bli lite pulshöjande. Det fanns något att jobba vidare på. Det stod ganska klart att denna Sara inte var hustru till Winqvist. Till två av de övriga barnen, var en av faddrarna Bengts hustru Ingrid Winqvist. Nu kändes det vara hög tid att ta steget över till Vinköls församlings kyrkböcker. Först gällde det att hitta födelsen för den Olof som fått flyttattesten till Domkyrkoförsamlingen. Det fanns endast en Olof född 1776. Lämpligt nog hette hans far Sven Håkansson, och modern var Kerstin Nilsdotter. Familjen var boende i Björnön, Vinköl. Det visade sig att Olof var yngst av fem syskon, varav ett hade avlidit innan Olof föddes. De återstående tre syskonen till Olof hette Nils 1762, Bengt 1766, och Sara 1771. Bengt och Sara, alltså!

Nu bestämde jag mig för att följa syskonen, och se om de möjligen landade i Göteborgstrakten. Det visar sig att familjen huvudsakligen finns på två ställen i Vinköl enligt de husförhörslängder som tack och lov finns. De bor alltså först i Björnön, där alla barnen är födda, men flyttar sedan till Långåsaled, där barnen blir vuxna. Det är husförhörssidan i Långåsaled som i huvudsak varit min källa. (Vinköl (R) AI:1 (1773-1807) Bild 76 / sid 71 (AID: v55197.b76.s71, NAD: SE/GLA/13622)) Den innehåller oerhört mycket information, men rörigt, och hoptryckt, och struket och ändrat, och det tog sin tid att vaska fram vad där egentligen stod. (Det gäller för övrigt hela denna husförhörslängd. Olof är t ex enligt födelseboken född i Björnön, men skrivs aldrig in där. Han kommer inte med förrän 1778 när familjen flyttar till Långåsaled.) Men jag startade nu med att följa äldste brodern Nils.

Nils Svensson, född 1762, gifter sig 1788 med Maria Nilsdotter. I Vinköl får de fyra barn, men flyttar sedan någon gång efter 1798 till Örgryte församling, som ju senare kom att ingå i Göteborg. De kan eventuellt ha mellanlandat någon annanstans, men blir sedan kvar i Örgryte, där barnen växer upp och så småningom blir vuxna. Syskonskaran utökas med ytterligare ett barn efter flytten från Vinköl. Det är svårt att se kopplingar till Olaus Svensson under deras gemensamma tid i Göteborgsområdet. Örgryte och Majorna är dock i var sin ända av Göteborg, och det var inte så smidigt med kommunikationerna däremellan. Möjligen kan det vara så att en dotter till Nils, Sara Nilsdotter, är fadder till ett av Olaus barn. Men det är ju ett vanligt namn. Både Nils och Maria dör så småningom i Örgryte.

Så har vi då Bengt, född 1766. Liksom övriga syskon flyttar han lite fram och tillbaka mellan gårdarna i närområdet, innan han 1799 står som utflyttad till Göteborg. Och här blir det nu ett glapp, för jag hittar honom inte inflyttad i någon göteborgsförsamling som Bengt Svensson. Däremot finns det en Bengt Winqvist inflyttad till Mariebergs församling, med hustru, 1799. Det finns en kolumn för att fylla i varifrån personerna inflyttat, men den gapar helt tom för samtliga inflyttade personer. ”Winqvist Bengt, timmerman, med Hustru” är allt vi får veta. Vi hittar Bengt med hustru uppe i bergen i Majorna. Där fanns en liten grupp hus runt det som några år senare kallades Hellstedtsplatsen. Bland dessa även ett värdshus kallat Gulläpplet, där Bengt Winqvist under en tid stod som ägare och krögare. Bengt anges i Mariebergs husförhörslängder som född 1766, oftast utan datum. Den enda gång man angett datum är det i rätt månad juni, men med några dagars avvikelse från Bengt född i Vinköl. Till samma lilla plats på berget inflyttar 1801 Olaus Svensson och Johanna Ternberg från Domkyrkoförsamlingen med sin förstfödda dotter, som bl a Bengt var fadder till. De flyttar till fastigheten Kroken, där de blir kvar hela livet, och där deras son Sven Jakob sedan i sin tur bildar familj. Bengts hustru Ingrid Winqvist är fadder till de två nästa av Olaus barn. Bengt och Ingrid får inga egna barn. Hustrun Ingrids födelseort uppges ingenstans. Att av dessa fakta dra slutsatsen att Bengt Winqvist är Olaus Svenssons bror är ju lite väl vågat, men känslan är att det inte är osannolikt i alla fall, även on födelsedatum avviker med några dagar.  Men kan han hinna flytta från Vinköl som Bengt Svensson, och sedan in i Marieberg samma år som Winqvist och gift? Jag har än så länge inte hittat någon vigsel i Vinköl, och var hustrun är född eller boende vet jag alltså inte.

Sista syskonet att kolla upp är alltså Sara, född i Vinköl 1771. På den ovannämnda husförhörssidan i Långåsaled kan man med viss möda läsa att Sara har en oäkta son, Sven, född 1798. Fadern till Sven är avskedade sergeanten Sven Kullman. Den lille Sven blir endast ett år gammal. Men när Sven är åtta månader gammal gifter sig Sara med Bengt Nilsson från Ryda. Han tar namnet Ryberg efter sin hemort. År 1799 står båda utflyttade till Göteborg. Detta par går sedan att följa i Göteborg. De är först inskrivna i Göteborgs Garnisonsförsamling, och där får de sitt första barn, en dotter som bara blir några dagar gammal. Bland faddrarna märks timmermannen Olaus Svensson. Eftersom han endast nämns på detta sätt kan man dock inte bevisa att det är ”vår” Olaus Svensson. År 1801 överflyttas de till Mariebergs församling, och kommer där att bo i samma lilla område som både Bengt Winqvist och ”vår” Olaus Svensson. Där får de sitt nästa barn, en dotter, och åter är timmermannen Olaus Svensson fadder. Nu känns det ju nästan konstigt att tro att det skulle vara någon annan Olaus än den som bor i stort sett granne med familjen. Och då blir det mera sannolikt att det även var han som var fadder till första barnet. Jag tror att även den andra dottern dör i späd ålder, men sedan får de två döttrar till som överlever och kan följas genom livet. Bengt Ryberg avlider 1812, och 1814 gifter Sara om sig med Anders Petersson i Mariebergs församling. Dessa får dock inga barn. År 1833 flyttar Sara till Domkyrkoförsamlingen. Från Karl Johans församling (nytt namn på Mariebergs församling) utfärdas en attest. ”Fattighjonet Enkan Sara Petersson, FÖDD I WINKÖLS PASTORAT 1771….”! Denna Sara som bor granne med Olaus Svensson i Majorna är alltså helt säkert syster till den Olof Svensson som flyttar från Vinköl till Göteborg 1795. (Vilket jag egentligen redan visste, eftersom jag följt henne hela vägen.)

När det gäller anteckningar om Olof i husförhöret från Långåsaled i Vinköl, så står endast att han 1794 flyttar till Härlunda, och samma år tillbaka igen. Men det måste ju vara han som fått flyttattesten till Göteborgs Domkyrkoförsamling, eftersom han är den ende Olof som fötts 1776 i Vinköl, och han dessutom har en far vid namn Sven.

Hur får man nu ihop detta? År 1795 flyttar en Olof Svensson, född 1776, från Vinköl till Göteborgs Domkyrkoförsamling. Denna Olof har två syskon, Bengt och Sara, som flyttar till Göteborg några år senare. Sara går att följa ända från inflyttningen i Göteborg till sin död. Hon bor med sin familj granne med en Olaus Svensson, timmerman, som är min anfader. Där bor även en Bengt Winqvist med hustru. Sara samt Bengt och hans hustru är faddrar till Olaus Svenssons barn. Olaus Svensson är fadder till Saras barn. Så då är frågan: Är Sara, och kanske även Bengt, släkt med Olaus Svensson. Är de kanske t o m hans syskon? Är Olaus Svensson densamme som Olof Svensson från Vinköl. Eller är allt bara en slump?


Ett försök att åskådliggöra fadderrelationerna. Här har jag utgått från att Bengt Winqvist är en bror till Olof, och placerat honom i samma ursprungsfamilj. Men är det dags att lyfta in Olaus i familjebilden, såsom identisk med Olof?


 

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar