tisdag 22 januari 2019

Andreas Hillberg, svårfångad fiskare i Marstrand


Nu sitter jag med en nygammal detektivgåta. Morfars morfars far Andreas Hillberg från Marstrand har fått vila i många år, men nu tänkte jag ta tag i honom igen. Det visade sig inte vara så lätt, trots bättre källor nu för tiden. Så här ser problemet ut.


Säkra uppgifter sedan tidigare:

Andreas Andersson Hillberg flyttar från Instön, Lycke församling, Torsby pastorat, till Marstrand. Flyttattest skriven 1811, står i inflyttningslängd 1812. Lysning uttagen 1811. All senare historia känd. I Marstrand uppges födelsedatum vara 1784-12-12, och födelseorten ibland Lycke, ibland Ytterby. I flyttattesten anges han vara 28 år i november 1811, samt vara född i Ytterby, men vistats i Lycke sedan barnaåren. 
Senaste efterforskningar:

Jag går till Lycke församling, Instön. Där finns husförhörslängder för i princip varje år mellan 1791 och framåt (AI:1). Ett glapp mellan 1800 och 1809 fylls av nästa hfl 1803-08 (AI:2). Böckerna är mycket röriga, och samma person får tämligen olika födelseår i de olika längderna. Efter att ha studerat dessa upp och ner och fram och tillbaka, hittar jag bara en Andreas på Instön som kan vara aktuell, åldersmässigt.

Fiskaren Anders Eriksson bor på Instö udde med hustru Anna Andersdotter, sonen Andreas och döttrarna Elin och Inger. Elin anges ganska konsekvent vara 3 år yngre än Andreas. Inger är ett sladdbarn, född 1792. Så småningom visar det sig att Elin är född i Lycke 1783, och finns i födelsebok där. I så fall bör Andreas vara född runt 1780. Födelseår i hfl på denne Andreas varierar mellan 1780 och 1784. I hfl för 1809-10 är Andreas överstruken, och återkommer sedan inte i familjen. Samtidigt dyker det upp en Andreas Andersson i samma ålder som dräng i en annan gård på Instön. Denne har inte funnits där tidigare, och han är kvar där i hfl 1810-11, varefter han försvinner. Detta stämmer ju då med tidpunkten när min Andreas flyttar till Marstrand. En hake är ju att drängen Andreas Andersson kan komma från något helt annat håll, samtidigt som den förste Andreas försvinner från sin familj. 

Så här rörigt ser det oftast ut i dessa husförhörslängder, denna från 1798


Jag hittar en inflyttningsattest till Lycke från Kungälv, moderförsamling till Ytterby 1783. Den gäller torparen Anders Eriksson och hustrun Anna Andersdotter. Det skulle eventuellt kunna vara föräldrarna till Andreas, men det är ju vanliga namn. Inget nämns om att de har något barn. Eftersom dottern Elin är född i Lycke 1784, så bör de ju ha flyttat in ungefär vid den här tiden, men de borde ha haft en späd Andreas med sig. Dessvärre har alla kyrkböcker i Ytterby för denna tid brunnit upp. De hade annars kunnat lösa hela problemet!Frågor:

Namnet Hillberg nämns först i flyttattesten, där det även nämns att han varit vargering i krig mot Norge. Är det ett soldatnamn? Varför kallas han inte Hillberg i den sista hfl?
Varifrån kommer datumet 1784-12-12, som följer honom hela livet i Marstrand?
Kan man räkna med att Anders Erikssons son Andreas på Instö udde, är den samme som drängen Andreas Andersson på Instön, och den samme som sedan flyttar till Marstrand?
Är det rimligt att tänka sig att Andreas är född i Ytterby 1780-82, att han är son till paret som nämns i flyttattesten från Ytterby, och att han i så fall inte omnämns i attesten?

Har jag hittat rätt Andreas Andersson Hillberg här, trots alla frågetecken? Det ska jag fundera vidare på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar