torsdag 14 december 2017

Lite om svårigheten att prioritera, samt nedslag i några släkterJag har nu under en lång tid, av och till, sysselsatt mig med ett evighetsprojekt, som jag börjar inse att jag borde ge upp med. Jag vill ju gärna följa alla personer i mitt släktregister framåt i tiden, och kartlägga deras ättlingsträd så långt det går. Där har jag alltså fastnat på Christina Odhelius, född 1729, och dotter till Thore Odhelius, född 1690, som var bror till min anfader Anders Odhelius. I dagsläget består hennes ättlingsträd, inklusive ingifta personer (fast inte deras släktträd), av 862 personer. När man kommer så pass här långt bak i tiden, så måste man nog inse att det inte kommer att gå att följa familjerna och släkterna framåt i tiden. I varje fall inte om man uppnått min ålder. Det kommer helt enkelt att bli omöjligt att hinna, och vad är det i så fall man prioriterar bort. Denna fråga känns en aning stressande, för man vill ju gärna göra ALLT! Å andra sidan har det varit ett roligt projekt, genom att flera stora intressanta släkter dykt upp. Detta har skett genom att kvinnliga ättlingar till Christina gift in sig i diverse stora släkter, som det gått att få reda på en hel del om. Jag har redan skrivit om en del personer i dessa släkter i denna blogg vid olika tillfällen. Det gäller t ex den curlingspelande olympiamedaljören Kronlund, och den stora familjen Wingqvist, som snabbt nästan dog ut.

Jag ska nu i alla fall uppehålla mig lite vid några av dessa släkter och deras representanter, som dykt upp fram till i dag.

Mest tänker jag nog på de stora släkterna Warholm och Wingqvist, delvis ingifta i varandra, och med många präster. Johan Wilhelm Warholm, 1817 – 1908, utgav Skara stifts herdaminne, och kom där att skriva om många av sina prästsläktingar. Detta verk har varit en guldgruva för mig, och finns dessutom digitaliserat och sökbart. Denna Johan Wilhelm Warholm hade en son som hette exakt likadant, men var född 1869, och kallades Janne. Den sonen gifte sig med en kvinna ur släkten Wingqvist. Som tur är försöker jag vara uppmärksam på sådant, så att jag slipper dubletter. Dessa båda släkter har alltså många präster, men de har även genererat tandläkare och läkare, ingenjörer och militärer.

I Christina Odhelius släktträd finns även släkten Gullstrand. Alvar Gullstrand var en känd ögonläkare, och fick nobelpris i medicin 1911. Han hade en bror Edvin Gullstrand, justitieråd. Edvins hustru Astrid Maria Forssell var porträttmålarinna och skrev dessutom dikter och sånger.


Sedan har vi släkten Sundholm, som Maria Margareta Modin gifte in sig i 1822, vid sitt giftermål med bataljonsläkaren och sedermera provinsialläkaren Thure Sundholm. De hann bara få två barn innan Thure avled 1828. Deras son Olof Theodor Sundholm var löjtnant, kapten, och sedermera fängelsedirektör på Tjurkö i Blekinge. De flesta av hans barn är dock födda i Visby där familjen bodde i många år. Ett av Olof Theodors barn har prinsessan Eugenie som en av faddrarna. Över lag verkar alla barnens faddrar ha varit av adlig börd, av namn och titlar att döma. Olof Theodor fick ett dramatiskt slut. Han blev ihjälslagen av en fängelseport på Tjurkö, under en storm. Sonen Herman var en berömd gruvingenjör, och var gift med en tysk kvinna med efternamn Kippel. Ättlingarna till dessa har behållit även hennes efternamn genom generationerna.


Så har vi släkten Sandblom, med universitetsrektorn vid Lunds universitet Philip Sandblom, som en av representanterna. Hans far John Sandblom, född 1871, var inte bara tandläkare, utan t o m hovtandläkare. Det var han som tog olympiamedalj i segling tillsammans med sönerna Philip och Carl, vilket jag skrivit om i ett annat inlägg för länge sedan.

Vi har även en släkt von Hall, delvis sammangift med Gullstrand. Höjdhopparen Kajsa Bergqvist har också dykt upp. Ja detta skulle kunna bli ett alltför långt inlägg, men jag tror jag slutar här. Man måste väl bara än en gång erkänna att det är lättare att dröja sig kvar vid släkter där medlemmarna haft möjlighet att utveckla sina talanger genom utbildningar och intressanta arbeten, än med dem som i alla generationer är bönder och torpare. Det finns ju också mera att hitta om den förstnämnda kategorin. De finns nämnda i matriklar av olika slag, och även porträtt finns att finna på dem.

Ytterligare en reflektion kan göras. Det är i huvudsak männen/sönerna som utbildar sig och gör karriär, fram till mitten av 1900-talet. När kvinnorna i dessa släkter utbildar sig är det till lärarinnor, sjuksköterskor eller möjligen kontorister. De som behåller sina yrken genom livet är nästan alltid ogifta. Det har väl trots allt hänt en del i samhället de senaste decennierna.

Nu måste jag fundera på frågan om jag ska lämna denna släktgren ett tag, och syssla med något annat. Det har jag funderat på flera gånger, men på något sätt kommer jag ändå tillbaka hit. Vi får se...


Bilder från Svenskt porträttarkiv. Klicka på bilderna så blir de större och läsbara. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar