måndag 23 februari 2015

Tunnbindare Ingemar Eriksson från BohuslänJag har börjat gå tillbaka till min gamla 80-talsforskning, som jag kanske nämnt tidigare. På farmors mors sida fanns nästan ingenting, visade det sig. Jag hade hittat farmors mors föräldrar i Karl Johans församling i Göteborg, men om deras ursprung visste jag inget. När jag tog itu med detta under hösten 2014, var det inte helt enkelt. Jag hamnade i församlingar som slarvat något oerhört med flyttanteckningar och födelsedata. Som tur är har jag tillägnat mig det för en släktforskare nödvändiga tålamodet. Farmors mormor, som i Karl Johans församling kallas Inga eller Ingrid, hette egentligen Inger. Det låter som ett ovanligt namn i början av 1800-talet, men det visade sig vara ganska vanligt lokalt i den bygd hon kom ifrån, nämligen södra Bohuslän. Hennes efternamn anges i Karl Johans församling till omväxlande Eriksson, Andersson och Jonsdotter! Endast vid ett tillfälle får hon sitt rätta namn Ingemarsdotter. Fadern hette Ingemar Eriksson, så Eriksson var ju lite åt rätt håll i alla fall. Slutligen har vi födelseåret, som konsekvent i Karl Johans församling uppges vara 1799. I själva verket var hon född 1801, men hade en syster, född 1799, som dog vid nio års ålder. Ja, det tog lite tid att bena ut allt detta, liksom att hitta familjens olika flyttningar och barnafödslar. Man är ganska nöjd när man fått en sådan familj på pappret, så att säga.

Ingers föräldrar Ingemar Eriksson och Cajsa Greta Isaksdotter gifte sig 1799 i Stenkyrka församling i Bohuslän. Där föddes de två första barnen Christina och Inger. Familjen bodde sedan i Öckerö, Säve och Hålta församlingar, innan de 1814 flyttade till Fässberg, där de blev kvar, och verkade leva i ganska stor fattigdom. Ingemar Eriksson var tunnbindare (= kypare). Paret fick under årens lopp ytterligare fem barn, som alla uppnådde vuxen ålder.

Familjen Ingemar Erikssons flyttning från Stenkyrka till Öckerö
(Hederliga och gudfrucktiga ägta folken, Kyparen Ingemar Ericsson och dess hustru Kaisa Isaacsdotter, som för ett år sedan flyttat till Torslanda Pastorat, kunna wäl läsa i och utom bok och förstå grundeligen wår Christeliga Salighets Lära. Hafwa under flere års wistande i Tjörns Pastorat ordenteligen och med wördnad begådt den Heliga Nattwarden, och fört erlig och Christelig lefnad. De hafwa med sig 2ne döttrar, födda i Stenkyrka Socken: Christina, på 6 te året gammal, och Inger, 2 år. Alla recommenderas de till det bästa, och dem önskas Guds Nåd och Wälsignelse.
Tjörns Prästegård d 22 Augusti 1803.
S. H. Klewerström
Kyrkoherde på Tjörn)

Jag har sedan följt de olika syskonen till Inger, och deras ättlingar, så gott jag kunnat. Då visade det sig att jag åter hamnade i musikens värld. Ingers yngste bror hette Christian Ingemarsson. En sondotter till honom, Emma Kristiansson, född 1892, var konsertsångerska, och gift med en folkskollärare och musikdirektör Werter Gideon Carlsson. Detta par blev föräldrar till en i musikkretsar känd tonsättare och musikforskare, Ingmar Milveden (1920-2007). Nu undrar jag ju om detta med musiken kommer från mina anfäder Ingemar och Cajsa Greta, eller om det kommit in genom någon av dem som gift in sig under generationernas gång. Det vet jag för närvarande inte, men det är intressant att fundera över en eventuell koppling till sångerskan Gerda Johansson (se tidigare blogginlägg), och min faster Märta, som var så duktig på att spela piano.

Nu öppnar sig ett nytt forskningsprojekt. Varifrån kom Ingemar Eriksson och Cajsa Greta Isaksdotter? Troligen var Ingemar Eriksson född i Säve, vars kyrkböcker brunnit. Det finns några enstaka anteckningar om att Cajsa Greta skulle komma från Jönköpings län. Jag låter nog detta vila tills vidare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar