söndag 18 maj 2014

Ytterligare en olympiamedaljör!

Nu har det varit stiltje här ett tag. Olika omständigheter har gjort att släktforskningen gått på sparlåga. Jag hoppas komma igång igen, men nu stundar ju sommaren, så kanske blir det ändå lite glest mellan inläggen ett tag till.

Det finns mycket att botanisera bland, när det gäller Andreas Tysks ättlingar, som börjar bli väldigt många. Nu senast hamnade jag i familjen Sandblom, en utlöpare från Christina Odhelius, dotter till Thore O. född 1690, som i sin tur var son till Andreas Tysk.

Laura Charlotta Simberg, född 1833 i Leksberg, Skaraborgs län, gifte sig 1865 med bleckslagaren Anders Niklas Sandblom, och de fick fyra söner. Hela familjen emigrerade till USA runt 1880. Eventuellt flyttade Laura Charlotta några år senare, och förenade sig med maken och sönerna. Någon gång före 1910 skildes makarna. Båda makarna avled i början på 1920-talet i Los Angeles, Kalifornien.

En av sönerna, Johannes Nikolaus, senare kallad John Sandblom, utbildade sig till tandläkare. Han gifte sig i USA med Ellen Therese Chinlund, troligen också svenskättling. I USA föddes barnen Linnéa, Philip och Lenore. År 1905 flyttade denna familj till Norge. Där blev John "Bestyrer for tandlegeinstitutet I Norge", och  medlem av norsk konglig  kommission, for tandlaegeexamen.Han bör ha varit en framstående och ganska berömd odontolog. År 1910 utgav han "Lærebog i Tandlaegekunst". I Norge föddes sonen Carl. Familjen flyttade sedan tillbaka till fädernelandet Sverige, och Stockholm, år 1910, där dottern Edit Sylvia föddes. John blev kunglig tandläkare 1922 och 1ste hovtandläkare 1924. Han var ordförande i Svenska Tandläkaresällskapet 1919-21.

Nu kommer vi till en rolig detalj. Jag har ju tidigare skrivit om en olympiamedaljör, och här har vi nu en till, i John Sandblom. År 1928 gick de olympiska sommarspelen i Amsterdam. Där deltog John Sandblom i 8-metersklassen i segling. Hans besättning bestod bl a av sönerna Philip och Carl. Båten som de deltog med hette Sylvia, och var bara en av många båtar som John Sandblom ägt och seglat. Båten Sylvia, med John Sandblom vid rodret, kom trea vid den olympiska seglingen, och blev alltså bronsmedaljör. Jag har förgäves försökt hitta någon bild från de olympiska spelen. Däremot hittade jag en bild på John Sandblom, som passagerare i en annan båt, vid ett betydligt senare tillfälle.

John Sandblom 1871-1948, i mörk basker. Bilden är från 1941 och tillhör Sjöhistoriska museet.


John Sandbloms son Philip Sandblom utbildade sig till läkare och blev kirurg. Han blev mest känd som rektor vid Lunds universitet under åren 1957 till 1968.

Philip Sandblom, 1903-2001, rektor vid Lunds universitet

John Sandbloms tre bröder blev alla kvar i USA, bildade familj och fick ättlingar där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar