söndag 21 april 2013

Tillbaka till Maria Elisabeth Odhelius

 

Ja, det var ett tag sedan senaste inlägget om Anders Odel. Jag hade tänkt att det skulle bli ytterligare något om honom, men i stället flyttades mitt fokus tillbaka till Maria Elisabeth Odhelius, denna gåtfulla kvinna som inte finns i någon födelsebok, liksom inte heller hennes dotter Lovisa. En av de saker som irriterat mig är att det finns två olika födelseår på Maria Elisabeth. Skara stifts herdaminne uppger 1764. När hon dyker upp i kyrkböckerna en bit in på 1800-talet anges konsekvent att hon är född 1770 i Valstad. Nu har jag under en period haft tillgång till SVAR och tänkte att jag skulle utnyttja detta till att studera mantalslängderna, eftersom hela familjen Odhelius är så slarvigt förd i kyrkböckerna. I mantalslängderna är det lite mer ordning och reda. 


Jag har nu gått igenom alla mantalslängder i Valstad och Suntak mellan 1764 och 1795, vad gäller Thore Odhelius med familj. I längden för 1766 namnges även minderåriga barn, vilket inte sker fortsättningsvis. Familjen har då en dotter Maria, 2 år gammal, alltså född 1764. Därefter ser man barnen endast som en siffra i en kolumn för under- resp överåriga, och jag har lite svårt att avgöra hur det stämmer. Men 1781 står plötsligt en dotter Maja (senare Maria) såsom vuxen dotter. Det måste väl då vara Maria född 64, som inte längre får räknas som minderårig. Vore hon född 1770 skulle hon inte vara vuxen 1781. Detta år återstår två minderåriga, vilket måste vara hennes yngre systrar Hedvig Christina och Magdalena. Det finns alltså inget utrymme för någon ytterligare dotter född 1770. Så småningom blir även Hedvig och Magdalena vuxna, och alla tre döttrarna står då med namn, Maria, Hedvig och Magdalena. Jag kan inte förstå att det finns någon möjlighet, utifrån detta, att det kan finnas någon Maria Elisabeth född 1770, som är dotter till Thore Odhelius och Brita Salenius. Det innebär att herdaminnets uppgift måste vara den riktiga.

Mellan 1795 och 1809 kan jag inte hitta minsta spår av Maria Elisabeth. Någonstans, ev i Göteborg, har hon fött dottern Lovisa, 1795 eller möjligen 1796. 1809 flyttar hon från Falköping till Marum (annexförsamling i Vinköl). Där finns då även Lovisa, och det är den tidigaste uppgiften jag har om henne. Det står dock inte att de är mor och dotter. Första uppgiften om detta är i Skara några år senare. Efter flyttningen till Skara går det någorlunda bra att följa både mor och dotter.

Efter detta detektivarbete känner jag mig ändå hyggligt säker på att Maria Elisabeth Odhelius föddes 1764, men av något slarv aldrig blev inskriven i kyrkboken. Hon bor kvar i sitt föräldrahem ända till föräldrarnas död 1795-96. När hon 1815 flyttar till Skara visar det sig att hon har en dotter Lovisa, född 1795. De flesta frågetecknen kvarstår. Vem är far till Lovisa? Föddes Lovisa verkligen i Göteborg på det angivna datumet? Levde mor och dotter åtskilda eller tillsammans under åren fram till 1815? Kanske Lovisa var fosterbarn någonstans, tills de återförenades, först 1809 i Marum, och sedan 1815 i Skara? 

Dottern Lovisa, gift med Erik Aron Westring,  var alltså min mormors farmors mor. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar