torsdag 13 januari 2011

En familj av charkuterister

Det blev ett långt juluppehåll i släktforskningen. Nu är det tjugondag knut och kanske kan det bli lite ordning på vardagen. Det är dock helt otroligt vad tiden rusar iväg, även för en pensionär. De där stilla vardagarna som bara lunkar på, vill liksom aldrig infinna sig. Det är ju egentligen bara positivt, jag skulle inte vilja ha långtråkigt. En bra sak var i alla fall att det uppdaterade släktregistret blev utlagt på hemsidan. Där finns hela Horredsgrenen med, som jag lagt ner mycket tid på under hösten. Det finns tyvärr lite småfel, som jag dock hoppas ska kunna rättas till rätt snart. Registret innehåller nu närmare 2000 personer, och det är klart att allt inte blir helt rätt på en gång.

Nu har jag i alla fall lagt hela Horredsgrenen åt sidan, och känner för att börja rota i en annan ända. För en tid sedan lade jag in en bild på Olaus Eriksson, farfars far i Skallsjö. Jag har nu bestämt mig för att titta lite närmare på hans barn och deras ättlingar, dvs farfar och hans syskon. Lite basfakta om denna familj fick jag fram redan på 80-talet, men det känns som om mycket nu behöver kollas upp och kompletteras.

Olaus Eriksson blev far till 14 barn. Han var gift 2 gånger och fick 7 barn i vardera äktenskapet. Min farfar Arvid Olausson föddes i det andra äktenskapet år 1875. Farfar hade en syster och fem bröder, varav en dog i späd ålder. Det speciella med denna brödraskara på fem personer, är att varenda en av dem blev charkuterister. Lika speciellt är att alla dessa utom Arvid var verksamma i Arvika, för kortare eller längre tid. Varför just Arvika, kan man undra, och det har jag inget svar på. En kort beskrivning av var och en av bröderna ser ut så här:

ARON, född 1871: Aron verkar ha varit en orolig själ, och flyttade omkring ständigt och jämt. Han har varit bosatt i Arvika i flera olika perioder, förutom i Torslanda och Lundby församlingar. Han gifte sig i Arvika 1908 och fick tre barn. Han blev änkeman redan 1914, och gifte aldrig om sig. Under åren 1923-30 vistades han i Amerika tillsammans med sonen Erik. Därefter födde han upp grisar i Torslanda en period. Han avled i Lundby församling 1942 och var då tämligen utfattig. Vid bouppteckningen uppgavs boet av Greta Nicander (min faster). Aron efterlämnade ett fickur, en summa av 5:90 på en bankbok, samt värdelösa gångkläder. Detta understeg i värde begravningskostnaden.

ERIK, född 1873: Erik var verksam som charkuterist i Arvika 1899 till 1901, men flyttade därefter till Borås, där han blev kvar resten av livet. Han gifte sig i Borås 1904 och fick fem barn. Han avled i Borås 1948, och verkar ha levt ett ordinärt präktigt liv.

ARVID, född 1875, min farfar: Arvid flyttade till Göteborg redan vid 16 års ålder och arbetade till en början i olika charkuterier där. Han gifte sig 1899 med min farmor, och de fick med tiden åtta barn, varav dock fyra dog som barn eller unga. Familjen flyttade 1904 till Lindholmen på Hisingen, där Arvid hade en egen charkuteriaffär. Han hade även andra affärer i Göteborg, parallellt med denna på Lindholmen. Dottern Greta var tidigt verksam som biträde i affärerna, och sonen Sven, min pappa, fick utföra diverse ärenden på cykel. Bl a fick han hämta is i fiskhamnen, 25 kilo åt gången, som kördes hem på cykel. Arvid sålde en hel del köttvaror till inneliggande båtar, han hans rörelse var mycket lönande, speciellt under första världskriget. Tyvärr hade han också lite dyra levnadsvanor. Han var en hel del ute på krogen och festade, och åkte hyrbil hem, och mycket av pengarna gick nog åt till detta. Lindholmen var redan då en arbetarstadsdel, och familjen hörde till Lindholmens "överklass". Det var inte enbart positivt, vilket några av barnen vittnat om. Det innebar ett visst utanförskap för barnen. Arvid avled i en trafikolycka 1943. Familjen hade då sedan länge flyttat från Lindholmen, och förmodligen var charkuterierna då avvecklade.

HERMAN, född 1878: Även Herman flyttade vid 16 års ålder till Göteborg och arbetade i olika charkuteriaffärer under tio års tid. År 1904 flyttade han till Arvika, där brodern Aron då redan befann sig. Herman flyttade till Säffle 1905, gifte sig där 1907 och fick en dotter 1908. Några fler barn föddes inte i äktenskapet. Enligt muntlig uppgift för många år sedan, av en släkting, så var det helt enkelt så att Herman "söp ihjäl sig". Detta bekräftas av dödboken, som berättar att Herman avled 1915 av skrumplever. Hans lilla familj hade det kanske inte så lätt? Herman avled i Säffle, men begravdes av någon anledning i Grums.

ADOLF, född 1880: Adolf flyttade 1907 till Arvika och blev sedan kvar där resten av livet, som charkuterist. Han gifte sig 1909 och fick minst tre barn. En dotter född 1920 är fortfarande i livet, boende i Stockholmstrakten. Minst en av sönerna, Torsten, blev charkuterist i Arvika liksom fadern.

Alla dessa bröder från Skallsjö startade sin yrkesbana i Göteborg, och Arvid verkar ha varit först med detta. Det måste ha framstått som mycket attraktivt att söka sig till Göteborg för att arbeta i charkuteri, eftersom alla bröderna följde detta exempel. I övrigt blev ju deras levnadsöden lite olika. Av barnen i Olaus första gifte var det ingen som ägnade sig åt charkterinäringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar