tisdag 21 september 2010

Forskningsblunder m m

Det har varit glest mellan inläggen här under sommar och tidig höst. Det blir väl så i perioder, och jag hoppas på bättre tider. Beträffande hemsidan så har den nu fått en ny adress som är http://web.comhem.se/gunneltoft/

Karin har tagit över underhållet av sidan, och därmed måste jag tacka Jenny för allt arbete hon har lagt ner på design av densamma. Släktregistret är inte uppdaterat på evigheter, och jag hoppas att det ska bli nu i höst. Allt nytt material om horredsgrenen ska då komma med.

Nu måste jag också erkänna min stora blunder, som jag blev varse nu i sommar. Jag har alltså gjort ett ganska oförlåtligt misstag när det gäller släkten Hillberg. Den 15 oktober 2009 skrev jag här om Johan Otto Hillberg och hans familj. Det mesta som står där är rätt, men de sista raderna är fel. Sonen Karl Johan avled inte alls i Risinge 1920, som jag trodde. Däremot flyttade han till Katarina församling i Stockholm, och jag trodde att jag hittat honom där, trots att födelsedatum inte stämde. Men den jag hittat var en annan Carl Johan (stavat med C) och det var han som flyttade till Risinge. Två Carl(Karl) Johan Hillberg i Katarina församling vid samma tid alltså! Detta kändes extra jobbigt eftersom jag haft kontakt med ättlingarna till fel Carl Johan, i tron att det var mina släktingar. Detta är ett tydligt exempel på den svåra balansgången man många gånger får göra. När har prästen skrivit rätt födelsedatum, och när har han skrivit fel? Jag har ju hur många exempel som helst på att prästerna skrivit fel, och där jag verkligen kan vara helt övertygad om att det är så. I fortsättningen kommer jag dock att vara ännu mer försiktig än jag hittills kanske varit.

Nu har dock detta även för goda saker med sig. Jag har fått kontakt med trevliga människor, och nu blir jag ju även nyfiken på deras "riktiga" släkt. Det visar sig att "den andre" Carl Johan Hillberg var son till en August Hillberg, född 1847 i Värsås i Skaraborgs län. August var i sin tur son till en soldat Johannes Hill (Hild) i Värsås, född 1810. August har alltså gjort ett tillägg till faderns namn, och kallat sig Hillberg. Johannes Hill var i sin tur son till soldaten Johannes Kling, född i Söne församling 1783. Johannes Klings far hette Jon Bryngelsson född 1752. Ättlingen Carl Johan Hillberg bor alltså i Katarina församling i Stockholm samtidigt som "min" Karl Johan Hillberg. Men jag borde varit mer på min vakt!


"Min" Karl Johan var gift och hade två barn enligt folkräkningen 1900. Jag vet dock inte hur länge han levde, men mycket talar väl för att han blev kvar i Stockholm och avled där.

Ja, det var en lägesrapport.

1 kommentar:

  1. Tack Gunnel för din nyttiga historia. Jag har lagt upp en länk till den på https://www.facebook.com/home.php?sk=group_133457113332031
    Mvh
    Jan

    SvaraRadera