onsdag 12 september 2018

Utflykt till Skara en varm junihelg


Så här drygt tre månader i efterhand ska jag försöka skriva ner lite hågkomster från Jennys och min lilla resa i början av juni. Den första helgen i juni var avsatt för släktresa. Vi har tidigare rest i maj, och då tyckt att det varit lite för kallt. Därför blev det nu lite senare, men nu var det ju för varmt, så maj hade passat bra i år. Nåväl. Vi hade bestämt oss för ett återbesök på forskaravdelningen på Skara bibliotek. Vi har alltid känt att vi inte blev riktigt klara där vid det förra besöket 2013. Jag hade i förväg mailat biblioteket om att vi önskade få läsa mer i Johan Fredrik Odhelius böcker, och dessa hämtades raskt fram när vi kom. Dessa böcker ligger till stor del som underlag till Skara stifts herdaminne, av Johan Wilhelm Warholm, som också ingår i vår släkt. Odhelius har dock med mycket mera av personliga noteringar om personerna, än vad som finns i herdaminnet. På fem år har den tekniska utvecklingen gått framåt, och vi hade nu smidigare och bättre grejer att fotografera med, d v s våra telefoner. Nu var ambitionen att mera systematiskt fotografera av relevanta sidor. Det har också resulterat i en stor mängd bildfiler av god kvalitet. Hur vi ska bearbeta dessa återstår att se, men de finns i alla fall, med ordentlig back up. Tyngdpunkten på de fotograferade sidorna ligger på prästerna Odhelius och alla de anknytande prästsläkterna.

När detta var klart, och efter en liten glasspaus, för att komma ur de heta och ganska dammiga lokalerna, så frågade vi bibliotekarien om det kunde tänkas finnas något mer som anknöt till våra intressen. Han dök ner i källaren och återkom med en till lika stor bokhög. Det visade sig vara Olof Sundholms anteckningar om delvis samma släkter. Nu har jag sett att Warholm även har med dessa i sina underlag till herdaminnet. Troligen har även denne Sundholm anknytning till vår släkt, fast jag vet inte exakt hur. Olof Sundholms anteckningar måste vara betydligt äldre, eftersom han dog 1819. Då var Johan Fredrik Odhelius bara ett litet barn. Sundholms upplägg är lite annorlunda. I stället för att utgå från församlingar, så utgår Sundholm från släkter. En rubrik är således ”Odhelier”, och en annan ”Billmarker”. Två släkter som är synnerligen intressanta för oss. Billmarkssläkten kan dessutom knappast sägas vara en prästsläkt, så den har vi inte sett i J F Odhelius böcker alls. Att se denna redogörelse för Billmarkssläkten fick hjärtat att klappa lite extra, eftersom vi där enbart har vår egen forskning att gå på, fram tills nu. Då ger det en extra kick att se det man själv med möda fått fram, stå här på pränt, nerskrivet för ca två hundra år sedan. Det visar sig också att det fattas en del uppgifter hos Sundholm, och delvis beror detta förstås på att många av personerna då ännu inte var födda.

Här har vi just fått fram Sundholms böcker


Skara biblioteks forskaravdelning är en guldgruva för oss som släktforskar i Skaraborg. Den som ännu inte upptäckt detta, rekommenderas att göra ett besök. Om det är något speciellt man är intresserad av är det ett tips att maila avdelningen om detta i förväg. Vi har också bokat tid för våra besök. Då finns en plats redo i biblioteket, där man kan slå sig ner och jobba.  

Egentligen skulle jag nu vilja läsa igenom varenda en av boksidorna, både hos Odhelius och Sundholm, och kolla av mot mina egna uppgifter, och komplettera där det behövs. Det känns dock som ett stort och tidsödande arbete, som inte alldeles omedelbart kommer att bli gjort. Det eviga dilemmat, det finns alldeles för mycket kvar att göra!




På vägen till Skara passade vi på att besöka Suntaks gamla kyrka. Bild på kyrkans exteriör finns i föregående inlägg. Vi blev väldigt besvikna att den inte var öppen! Information fanns utanför om allt vackert som fanns att se där inne, men det kunde vi alltså inte göra.  



Efter Skarabesöket blev det middag och övernattning vid Läckö slott, och kraftsamling inför nästa dag. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar