tisdag 10 april 2018

Lägesrapport


Jag förstår om någon undrar vad jag har haft för mig ända sedan jul. Tiden går fortare än någonsin när man är pensionär. Några timmar vid släktforskardatorn har det väl blivit, men inte så många som jag skulle ha önskat.

Inför julen kom jag plötsligt på att jag borde åstadkomma någon form av ”årsskrift”, liksom jag gjort de senaste jularna. Tiden blev väldigt knapp, så jag satsade på att göra en sammanställning av sådant som redan fanns, kring borgmästaren Christopher Hansson, eftersom han varit i fokus under det gångna året, bl a genom resan till Mariestad. Jag var inte jättenöjd med resultatet, men det var bättre än inget.

Så småningom på det nya året blev det ändå så att jag fortsatte med det här eviga ättlingsträdet till Christina Odhelius, född 1729. Till min förvåning upptäckte jag efter ett tag att jag blivit klar med detta. Det fanns inget mer att hitta. Jag kunde då summera att detta träd, i min version, innehåller nästan tusen personer, närmare bestämt 982. Givetvis finns många fler, som jag inte hittat, speciellt bland de nyaste generationerna. Om jag nu tänker rätt, så innebär detta att nästan en fjärdedel av hela mitt släktträd består av dessa ättlingar till Christina. Nu vore det frestande att hugga tag i hennes bror Anders, och göra samma sak, men det ska jag verkligen inte göra i nuläget.

Nu är mitt närmaste projekt att se över mina pärmar. Dator i all ära, men jag vill gärna ha min släktforskning på papper också. Den delen har blivit försummad på senare tid, på grund av att jag saknat fungerande skrivare. Det problemet är nu löst, så jag ska ägna en del tid åt detta. Jag har förstått att det finns oändligt många olika modeller bland släktforskare hur man dokumenterar sin släktforskning, från dem som sitter och skriver för hand i kollegieblock, till dem som har allt i datorn, ibland i befintliga släktforskningsprogram, ibland i egentillverkade modeller i t ex excel eller word. För mig är det bara Min Släkt som gäller. Jag skriver in allt där direkt, utan några omvägar via penna och papper. Det är också därifrån jag gör utskrifter av antavlor och personakter.

Jag har dock redan upptäckt att det inte är så enkelt att bara hålla sig till att skriva ut det befintliga materialet. Jag hittar hela tiden lite luckor, som väcker nyfikenhet, så jag inser att detta kommer att ta tid, och kommer nog att innebära lite lagom dos av ny forskning också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar